Drogsziget Budapesten

A mélypont

Nem is olyan régen, Magyarország területén létezett egy kisebb állam, melyben – a legfejlettebb nyugati országokat is lepipálva – legalizálásra került nemcsak a marihuána, de a legkeményebb drogok is.

A Hajógyári szigeten működő miniállam diszkóiban az Éjszaka Császáraként ismert Vizoviczki László és az általa fizetett rendőrök biztosították a kábítószer zavartalan árusítását, és gondoskodtak arról, nehogy felesleges razziák zavarják meg a fiatalok önfeledt kikapcsolódását.

A Hajógyári sziget közismert drogdiszkói EU szinten is a kábítószer turisták kedvelt úti céljává váltak, ezzel tovább öregbítve hazánk nemzetközi hírnevét.

Hát mi volt nem szeretni- vagy csodálnivaló ezen a fehérporos orrú Disneylanden? Hacsak nem az, hogy az önfeledt szórakozás közben bekábítószerezett fiatalok haltak meg, mentek tönkre egészségileg vagy pszichésen?

 A Hajógyári Bermuda-háromszög

Semmiféle hatóság ingerküszöbét nem ütötte meg, hogy az Álomszigetre néhány év alatt több mint 400 alkalommal kellett mentőt kihívni; hogy folyamatosan üzemelt a drogosokat ellátó egészségügyi sátor; hogy a drogtól kómába eső fiatalokat kidobták a szigeti HÉV megállóba. Volt, aki a Stúdió diszkó táncparkettjén esett össze és halt meg.

Az Álomsziget vendéglátóipari szakemberei joggal gondolhatták, hogy nyugodtan süllyedhetnek még mélyebbre, nem lesz bántódásuk. Kiötlötték, hogy az üzletmenetet zavaró fiatal vendégektől úgy szabadulhatnak meg a legegyszerűbben, ha félholtra verik, majd a Dunába dobják őket.

2006 februárjában tűnt el a Hajógyári Bermuda-háromszögben a 17 éves Strehó Gergő, 2006. júniusában pedig a 24 éves Rajnay Zoltán, akinek összevert testét tíz nappal később találták meg járókelők a Batthyány téri partszakaszon.

2011 decemberében a Dokk diszkó „biztonsági őrei” a 21 éves Haraszti Gézát összeverték, lemeztelenítették, majd a jeges Dunába dobták.

Talán nem meglepő, hogy egyik esetben sem indult nyomozás – a kétségbeesett szülők könyörgése nem hatotta meg a hatóságokat.

Strehó Gergő édesapja szerint nem nézhették meg a biztonsági kamerák felvételeit, és azt sem engedték meg nekik, hogy szolnoki nyomozókutyákkal is kerestessék a fiát a szigeten. Az ügyet pedig Gergő fővárosi eltűnésének másnapján a szécsényi rendőrségre bízták.

Strehó Gergő: Még mindig keresi a rendőrség

Rajnay Zoltán édesapja hiába hivatkozott az igazságügyi orvosszakértő véleményére, mely szerint a fián levő külsérelmi nyomok egyértelműen még az áldozat életében elszenvedett tompa tárgytól vagy ököltől származó ütésre utalnak. A rendőrség szilárdan kitartott azon álláspontja mellett, miszerint „bűncselekmény gyanújára utaló adat vagy körülmény nem vetődött fel”.

Ám az Éjszaka Császárának bukását követően a rendőrségi szakemberek hozzáállása – mintegy varázsütésre – megváltozott. Mindhárom esetben emberölés gyanúja miatt kezdtek nyomozni, lelkesedésüket az sem csökkentette, hogy a Vizoviczki-bűvöletben elvesztegetett hat év alatt kissé kihűltek a nyomok.

A három ügyből végül egyedül Haraszti Gézáé került bíróság elé, amely azonban kénytelen volt bizonyítottság hiányában a vádlottakat felmenteni, – és ezzel egyben a nyomozás színvonalát is minősíteni.

A Rajnay Zoltán gyilkosa utáni nyomozás eredményeiről szóló rendőrségi beszámoló azóta is várat magára, Strehó Gergőt pedig – a körözési nyilvántartás szerint – még keresi a hatóság. (Nem kétséges, hogy legalább akkora erőbedobással, mint az eltűnt valóságshow sztárt, VV Fannit)

 Csattanós válasz helyett…

Ha valaki azt hitte volna, hogy az Éjszaka Császárának bukása után a rendőrség hatalmas erőkkel kezdte meg a Hajógyári szigeten élősködő kábítószerkereskedők feltérképezését és elfogását, annak csalódnia kellett.

Hihetetlen, de az Álomszigeten működő drogparadicsom miatt egyáltalán nem indult büntetőeljárás senki ellen kábítószer-kereskedelem gyanújával.

Vizoviczki Lászlót a hatóságok adócsalásért tudták elítéltetni 2017-ben – csakúgy mint az FBI Al Caponét.  1931-ben.

Ezek a halott fiúk hosszú árnyékot vetnek

Mindezek után nem csoda, hogy a drogdiszkók környékén azóta eltűnő fiatalok szüleinek nagy hitre van szükségük: nemcsak abban kell hinniük, hogy gyermekük épségben előkerül, hanem abban is, hogy elmúlt az az idő, amikor  a hatóságok valamelyik aktuális éjszakai kiskirály üzletmenetét védték, nem pedig az áldozatok jogait.

Dr. Györei Péter büntető ügyvéd

Ajánlott írásaim:

A kutya, aki törvényt írt

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Michael Jackson: szexuális ragadozó vagy áldozat?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

20181217 Dr. Györei Péter ügyvéd, szakjogász.

 

Dr. Györei Péter büntető ügyvéd
Dr. Györei Péter büntető ügyvéd

Dr Györei Péter ügyvéd