Ki okozta Berki Krisztián halálát?

Meg kell nézni Berki Krisztián telefonjának híváslistáját a celeb halálát megelőző 1-2 nap vonatkozásában, és azon minden valószínűség szerint megtalálható lesz azon személy száma, akitől Berki a halálát – közvetve vagy közvetlenül – előidéző kábítószert kapta. A celebvilág viharos életet élő szereplőire ugyanis nem jellemző, hogy gondos gazdaként hosszabb időre bespájzoljanak az anyagból – ahogy a Nickelback klasszikusa tartja, mindenkinek gyorsbillentyűn van a dealere.

Egy profi dealer persze nyilvánvalóan „dobós” telefont használ – a SIM-kártya tulajdonosát keresve a rendőrök valószínűleg egy hajléktalanhoz jutnának el. Viszont a dealer telefonjának híváslistája alapján beazonosítható lesz több – még életben levő és saját telefont használó – kuncsaft, akik kikérdezése útján a szorgosan kutakodó rendőrök be fogják azonosítani a drogkereskedőt.

Ha pedig a rend éber őrei összevetik a Berki híváslistáján szereplő mobilok és Berki Krisztián mobiljának cellapozícióit (mikor melyik adótoronyra jelentkeztek fel), akkor azt is meg tudják állapítani, hogy egy adott hívás után találkozott-e egymással Berki és telefonpartnere. Ettől aztán már csak egy lépés a telefonok útvonalán található térfigyelő kamerák felvételeinek beszerzése…

És Berki esetében ne legyen kétségünk a rendőrök lelkesedését és erőforrásait illetően. Ismert személyiségeket érintő bűnügyek esetében komoly a felülről jövő elvárás, hogy a rendőrség eredményt mutasson fel.

Mi van azonban, ha Berki nem egy profi árustól, hanem baráti-ismerősi körének valamely tagjától, ne adj’ Isten egy másik celebtől kapta a drogot?

Ez a személy a híváslista alapján még könnyebben beazonosítható, hiszen valószínűleg nem hetente dobálja el a telefonját, hanem állandó számot használ. Az ügy következményei viszont számára még inkább beláthatatlanok: nemcsak kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésével kínálják meg (ami akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető), hanem jó eséllyel karrierjének is búcsút mondhat.

Update:
A rendőrök elfogták Berki állítólagos dealerét, de teljesítménykényszer okozta kapkodás ezúttal is felemás eredményt hozott.

A bíróság ugyanis – szokatlan módon – nem tett eleget az ügyészi indítványnak, és nem tartóztatta le az illetőt. Ez azt jelenti, hogy a rendőri/ügyészi csapatnak nemhogy gondatlan emberöléssel, hanem még csak kábítószer-kereskedelemmel sem sikerült megalapozottan meggyanúsítania a „dealert”. Valószínűleg egyszerű kábítószer birtoklás állt csak meg vele szemben, ez viszont ritkán jár letartóztatással. A drogkereskedelem megalapozott gyanúja viszont szinte automatikus letartóztatási ok lett volna, hiszen ott értelemszerűen fennáll a bűnismétlés veszélye.

                                                         ****

Érdekes párhuzamot szolgáltat Michael K. Williams ügye – ő az a színész, aki a méltán híres Drót című sorozat Kicsi Omar nevű drogkereskedőjét játszotta. Ő 2021 szeptember 6-án hunyt el, többféle drog túladagolásának következtében. A New York-i rendőrség nem aprózta el: az ügyet azon melegében emberölésnek minősítették, megállapították, hogy Williams halálát megelőző nap vett drogokat, az ügyletről erről még térfigyelő kamerafelvételt is találtak. Ennek alapján nemcsak a drogot eladó Irvin Cartagenát fogták el Puerto Ricóban (ahová a dealer gyorsan kereket oldott), hanem ledózerolták és becsukták az összes olyan balszerencsés delart is, akikkel Cartagena akár csak köszönő viszonyban is volt.

Dr. Györei Péter ügyvéd

Ajánlott írásaim: 

A darnózseli hentes ítélete egy csapással zúzta szét a VV Fanni-gyilkosság vádlottjának reményeit

A pedofil milliárdos hálózata Magyarországig elért

Győri gyermekgyilkos: a végzetes szakvélemény

Miért baj, ha a bűnözők kártérítést kapnak?

A darnózseli hentes és a tökéletes bűntény

A Hableány tragédiája: felháborító koreai követelések

A “soroksári futónő” gyilkosa: 5 évvel ezelőtt kellett volna megfogni?

A kutya, aki törvényt írt

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?