Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Farkas a kertek alatt

1985-ben még “népi demokrácia”volt Magyarországon, de a vadkapitalizmus farkasai már az országon belül voltak. E kiéhezett vadak első áldozatai közé tartozott a 16 évesen szépségkirálynővé választott Molnár Csilla Andrea.

A királynői koronát 1985 október 5-én helyezték Csilla fejére. Kilenc hónap múlva a királynő halott volt.

The Show Must Go On

Magyarországon 1929-től rendeztek évente Miss Hungary választást.  A II. világháborút azonban 40 év mosolyszünet követte, mígnem 1985-ben vállalkozó szellemű pártapparátcsikok az új idők és a pénz szagát megérezve felelevenítették a szépség ünneplésének nemes hagyományát.

Azt, hogy a szervezőket immár nem tartották fogságukban a szocialista erkölcs idejétmúlt skrupulusai, az is jelezte, hogy tárt karokkal fogadták a Molnár Csillához hasonló 16 éves gyereklányok jelentkezését is.

Nem túlzás, hogy a lányokat a rendezők gyakorlatilag eszközként kezelték; a döntő napján például egyszerűen “elfelejtettek” ennivalót biztosítani a számukra. Mint kiderült, az osztrák-magyar koprodukcióban a fiatal lányokra valójában csak reklámhordozóként volt szükség. A Milde Sorte feliratú szalagokat viselő versenyzők parádéztatásának egyedüli célja az volt, hogy az ausztriai és magyar tévében megjelenhessen az akkor tiltott cigarettareklám.

A versenyt szervező Magyar Média nevű szocialista vállalatot az Austria Tabak a reklámfelületért cigarettában fizette ki, amit aztán ők meg eladtak “devizáért”.  A Magyar Média  ritka privilégiumként rendelkezett külkereskedelmi joggal (ez akkoriban egyértelműen jelezte, hogy a cég titkosszolgálati, hírszerző feladatokat is ellátott).

Mindent a művészetért

A lányokat testileg is meggyötörték – a művészet nevében. Az első három helyezett “ajándékba” kapta azt, hogy modellt állhattak Pauer Gyula szobrásznak. A modellkedés során a szobrász férfi asszisztensei a lányok testének minden négyzetmilliméterét alaposan beolajozták, majd gipsszel bekenték. A Szépleányok című dokumentumfilm testközelből mutatta be, milyen fizikai szenvedést éltek át a gipszsatu fogságában Molnár Csilláék, akik a tortúra végeztével “zsebbe” kaptak néhány ezer forintot a művésztől.

A fájdalom szobra
A fájdalom szobra

Enter the Dragon

A szépségek mellett mindig felbukkannak a szörnyetegek is. A Miss Hungary egyik fényképésze nem más volt, mint a kilencvenes évek al- és felvilágának ikonikus oligarchájává váló Fenyő János, akinek üstökösszerűen felívelő pályáját csak egy Josef Rohác nevű bérgyilkos jól irányzott géppisztolysorozata tudta megtörni 1998-ban.

A jövendőbeli sajtómágnás ekkoriban még csak oroszlánkörmeit próbálgatta. A Pauer Gyula műtermében meztelenül modellt álló lányok körül mindvégig kattogott a kamera, hogy aztán a képeket Fenyő – természetesen az érintettek engedélye nélkül – jó pénzért eladja a német Lui nevű szexmagazinnak. Úttörő magyar paparazzóként való ténykedése még a pártközpontban is kiverte a biztosítékot, ezért aztán Fenyő rövid időre külföldre távozott, hogy aztán 1988-ban visszatérve megvalósítsa a nagy dobást, és létrehozza minden idők legnagyobb illegális videofilm-kölcsönző hálózatát.

Herceg fehér lovon

Molnár Csilla azonban nemcsak az ezredvég kelet-európai kóklereinek, hanem egy igazi nemzetközi bonvivánnak is áldozatává vált. 

1986-ban  Csillát kivitték a máltai Miss Europe International versenyre. A királynői koronát a hosszú autóbusz-út során mindvégig az ölében szorongatta, mert a Magyar Média nem volt hajlandó biztosítást kötni rá. A versenyen hiába érte el Csilla a legmagasabb pontszámot, a zsüri a svéd Raquel Bruhn-t hozta ki győztesnek. Végső megaláztatásként azt is el kellett viselnie, hogy az ő koronája kerül a győztes fejére. A Magyar Média vezetői ugyanis megállapodtak a máltai szervezőkkel, hogy  azoknak nem kell koronát csináltatniuk, használhatják majd a magyar lány által kivitt diadémot. Ezen önzetlen felajánlásról persze a koronáját féltve ölelő Csilla mit sem tudott…

Az elkeseredett Molnár Csilla aztán Máltán keveredett kapcsolatba a délceg Frédéric von Anhalt herceggel, aki aztán nyilvánosan hivalkodott azzal, hogy elcsábította a szépséges magyar lányt.

A 43 éves herceg azonban nem érte be a 17 éves szépségkirálynővel. Néhány hónappal a máltai affért követően feleségül vette az akkor 69 éves Zsa Zsa Gabort, akit Csillához hasonlóan szintén Magyarországon választottak szépségkirálynővé – csak éppen 1936-ban…

Frédéric von Anhalt és Zsa Zsa Gabor
Frédéric von Anhalt és Zsa Zsa Gabor

“A lelked a vállalatot illeti meg”

A szocialista erkölcs és humánum gyorsan lepergő máza alatti pénzhajhászás  mondhatni pártbelügy lehetett volna, ha a verseny résztvevői megfelelő ellenszolgáltatást kapnak és nem zsákmányolják ki őket.

Miközben a szervezők milliókat tettek zsebre, Molnár Csilla királynői “fődíja” a következő “volt”: egy kosztüm, egy 3 napos bécsi út, valamint az Izsáki Állami Gazdaság ajándékcsomagja…  A szervezők nem voltak szívbajosak: a fődíj részeként adtak át egy olyan “exkluzív” szerződést is, amellyel Csilla havi 2000 forintért többé-kevésbé a Centrum Áruház tulajdonává vált volna egy évre. Mivel a “szerződés” nem tartalmazta, hogy Csillának konkrétan miféle és mennyi munkát kellene végeznie, ezért szülei azt nem írták alá.

Miután Csilla nem kötött rabszolga-szerződést a Centrum Áruház divatbáróival, a szülők fonyódi kisvendéglőjében megszaporodtak az ellenőrzések, őket útlevelük elvételével fenyegették. A várható szépségirálynői karrier reményében magántanulóvá lett Csilla a talmi csillogás után légüres térbe került, a megsértődött hatalmasságok ugyanis gondoskodtak róla, hogy ne juthasson munkához.

Régi világa már idegen volt számára, az új, flitteres világból pedig kilökték. A magányossá vált szépségkirálynő kettéhasadt lelke nem bírta a világ könyörtelenségét.  1986 július 10-én szülei házában halálos adag gyógyszert vett be, és a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Keserű pohár

Az unhappy ending mindig fokozható tovább. A Molnár Csillát kizsákmányoló üzletember-trogloditák a rendszerváltás után is élték világukat, a Magyar Média vezetőjének munkásságát még Lovagkereszttel is jutalmazta a hálás magyar állam. 

Molnár Csilla halálát követően szülei elváltak, öccse börtönbe került emberölését.

Mi a tanulság? Hogy néha abból lesz a legnagyobb tragédia, ha megkapod a sorstól azt, amire vágytál? Vagy a szomorú történet egyszerűen csak mementója annak a történelmi pillanatnak, amikor Kádár-kor “egyszerű” embere szembenézett a kapitalista cunamival – és az végleg elragadta őt?

Molnár Csilla síremléke - Melocco Miklós alkotása
Molnár Csilla síremléke – Melocco Miklós alkotása

Noch etwas

Ja, és persze hogy nem volt igazi a herceg sem! Az 1970-es évek Münchenében uzsorásként és orgazdaként működő Hans Robert Lichtenberget 1979-ben – havi 2000 márkás apanázsért – fogadta örökbe az utolsó Kaiser elszegényedett menye, a   81 éves Marie-Auguste von Anhalt .

Volt egyáltalán őszinte mozzanata ennek a kommunista/kapitalista travesztiának? Igen; őseredeti rítus volt Molnár Csilla naiv áldozattá válása, vagyis inkább feláldozása Mammon oltárán. Ugyanígy őszinte és ezért egekig hatoló volt Csilla szüleinek fájdalma.

És ahogy Ezra Pound írta, “a többi, az hulladék”…

Dr Györei Péter büntető ügyvéd

Ajánlott írásaim:

A darnózseli hentes ítélete egy csapással zúzta szét a VV Fanni-gyilkosság vádlottjának reményeit

A pedofil milliárdos hálózata Magyarországig elért

Győri gyermekgyilkos: a végzetes szakvélemény

Miért baj, ha a bűnözők kártérítést kapnak?

A darnózseli hentes és a tökéletes bűntény

A Hableány tragédiája: felháborító koreai követelések

A “soroksári futónő” gyilkosa: 5 évvel ezelőtt kellett volna megfogni?

A kutya, aki törvényt írt

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

20181217 Dr. Györei Péter ügyvéd, szakjogász.

 

Ártatlanságra ítélve
Ártatlanságra ítélve