Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Farkas a kertek alatt

1985-ben még “népi demokrácia”volt Magyarországon, de a vadkapitalizmus farkasai már az országon belül voltak. E kiéhezett vadak első áldozatai közé tartozott a 16 évesen szépségkirálynővé választott Molnár Csilla Andrea.

A királynői koronát 1985 október 5-én helyezték Csilla fejére. Kilenc hónap múlva a királynő halott volt.

The Show Must Go On

Magyarországon 1929-től rendeztek évente Miss Hungary választást.  A II. világháborút azonban 40 év mosolyszünet követte, mígnem 1985-ben vállalkozó szellemű pártapparátcsikok az új idők és a pénz szagát megérezve felelevenítették a szépség ünneplésének nemes hagyományát.

Azt, hogy a szervezőket immár nem tartották fogságukban a szocialista erkölcs idejétmúlt skrupulusai, az is jelezte, hogy tárt karokkal fogadták a Molnár Csillához hasonló 16 éves gyereklányok jelentkezését is.

“Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?” bővebben

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

Cristiano Ronaldo 2009. június 12-én, egy Las Vegas-i diszkó VIP részlegében ismerkedett meg az akkor 25 éves Kathryn Mayorgával. A hölgy egy barátnőjével, Ronaldo pedig sógorával és unokatestvérével érkezett a buliba. A csodacsatárnak volt mit ünnepelni: ezen a nyáron került a Manchester Unitedtől a Real Madridhoz 94 millió eurós rekordösszegért.

Ronaldo és Kathryn Mayorga Las Vegasban
Ronaldo és Kathryn Mayorga Las Vegasban

Hajnal felé a kis társaság úgy döntött, hogy az egész éjszakás bulizást Ronaldo Palms Place Hotel-beli, éjszakánként 1000 dollárba kerülő luxuslakosztályának jacuzzijában vezeti le.

Kathryn Mayorga állítása szerint Ronaldo előzékenyen fürdőruhát ajánlott neki, ám követte őt az öltözőhelyiségbe is, ahol az ágyra döntötte, és heves tiltakozása ellenére análisan közösült vele. „Könyörögtem, hogy hagyd abba. Soha életemben nem voltam még így megrémülve” – írta Mayorga később egy Ronaldónak címzett levelében.

Ronaldo szerint semmiféle erőszakra nem került sor, Mayorga az aktust követően csatlakozott a többiekhez a jacuzziban, Ronaldo pedig elment aludni.

Szép kilátások - jacuzzi a Palms Place Hotel lakosztályában
Szép kilátások – jacuzzi a Palms Place Hotel lakosztályában

Nyomrögzítés

Az mindenesetre tény, hogy Mayorga aznap délután szexuális bűncselekmény miatt bejelentést tett a Las Vegas-i rendőrségen, a rendőrök pedig kórházba vitték, ahol elvégeztek egy olyan speciális vizsgálatot, amelynek célja a nemi erőszak nyomainak rögzítése, illetve lefényképezése.

Mayorga részéről ez ésszerű húzás volt: az akkor hatályos nevadai törvények szerint ugyanis a nemi erőszak elévülési ideje 4 év volt; ha azonban az áldozat valamely hatóságnál bejelentést tett – még ha nem is indult meg a büntetőeljárás -, a későbbiekben időhatár nélkül kezdeményezhette az elkövető felelősségre vonását.

Ami Vegasban történik, az ott is marad?

Következő lépésként Mayorga ügyvédje 2009 júliusában kapcsolatba lépett Ronaldo jogi képviselőivel, akik – legalábbis akkor úgy tűnt – visszautasíthatatlan ajánlatot tettek a hölgynek. A peren kívüli megegyezés érdekében Ronaldo fizetett 375 000 dollárt (egyhavi keresetét a Real Madridnál) Mayorga pedig ennek fejében szigorú kötelezettségeket vállalt. A kilenc ügyvéd által összekalapált egyezség szerint a hölgy még családtagjainak sem említhette meg afférját Ronaldóval, sajtóérdeklődés esetén pedig szó nélkül faképnél kellett hagynia az újságírót. (A megegyezés iratait a Football Leaks portál már tavaly kiszivárogtatta a Der Spiegelnek, azonban akkor talán azért nem vert fel nagy port az ügy, mivel a szerződő felek valódi nevét csak az ügyvédek ismerték, Mayorga pedig akkor még nem állt szóba  a sajtóval)

Ez a kialakult status quo látszik most megváltozni, ugyanis Kathryn Mayorga polgári pert indított a Ronaldóval kötött megállapodás érvénytelenségének megállapítása érdekében. A perindításhoz valószínűleg hozzájárult – amellett, hogy esetleg elfogyott a pénz – az elmúlt évek MeToo mozgalma, különösen pedig az amerikai ikonnak számító Bill Cosby ügye, akit 80 évesen küldtek börtönbe egy 14 évvel ezelőtti szexuális erőszak miatt. Cosby ügye vezetett oda, hogy Nevada 20 évre módosította a nemi erőszak bűntett elévülési idejét.

Ronaldo esetében azért – egyelőre – nincs szó börtönről, hanem polgári eljárásban követelt anyagi kárpótlásról a Kathryn Mayorga által elszenvedett megpróbáltatásokért. Azonban az a nyitva álló lehetőség, hogy Mayorga magánindítványára bármikor megindulhat egy büntetőeljárás is – Nevadában a nemi erőszak büntetése minimum 10 év-, valószínűleg megfelelő ösztönzést jelent Ronaldo számára, hogy (ismét) megtalálja a mindkét fél számára kielégítő megoldást.

Dr Györei Péter büntető ügyvéd

Ronaldo és Mayorga
Ronaldo és Mayorga

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Nemesi származás, kokainra költött családi vagyon, orgiák Fájdalom Úrnővel, bérházasság, és az utolsó állomás: a sóhajok hídja Budapesten.

Végállomás: Budapest

A lánchídi ugrás jól szimbolizálja, milyen magasságokból milyen riasztó mélységekbe zuhant rövid élete során William Sinclair, aki 2018 szeptember elején vetette le magát a Lánchídról.

“Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?” bővebben

A “soroksári futónő” gyilkosa: 5 évvel ezelőtt kellett volna megfogni?

A rendőrség a napokban “elfogta” R. Szilvesztert, aki a gyanú szerint 2013. szeptember 25-én bestiális módon meggyilkolta a sajtó által “soroksári futónő”-ként ismertté tett Gyurik Krisztinát.

Mint megtudhattuk, a gyanúsított 2013 óta börtönben ül; néhány héttel a gyilkosság elkövetése után kezdte meg a hírek szerint rablásért kapott hét éves büntetésének letöltését.

Óhatatlanul is felvetődik a kérdés: az R. Szilveszter “rabosításakor” levett DNS-minta miért nem találkozott a soroksári gyilkosság helyszínén talált DNS-sel – legalább 4-5 évvel ezelőtt?

“A “soroksári futónő” gyilkosa: 5 évvel ezelőtt kellett volna megfogni?” bővebben

Autós rodeo Fiat Puntóval? Így győzött az igazság Rezesova perében

Eva Rezesová 170-180 km/óra sebességgel száguldó BMW X5-ös terepjárója 2012. augusztus 21-én hajnalban öklelt fel az M3-as autópályán egy kis Fiat Punto-t, amely 100 km/óra sebességgel haladva éppen egy nyergesvontatót előzőtt. A Fiatban két idősebb házaspár utazott, akik közül hárman a kisautót elnyelő lángtengerben lelték halálukat, egyikük pedig nem sokkal később a kórházban hunyt el.

Az ügyészség több ember halálát okozó ittas járművezetésért bűncselekmény miatt emelt vádat a szlovák milliomosnő ellen.

“Autós rodeo Fiat Puntóval? Így győzött az igazság Rezesova perében” bővebben

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

„Elfogták a budapesti drogbárót és társait!”, „Óriási drogfogás Budapesten!” „Budapesti drogmaffiát számoltak fel!”, “Hatalmas drogmaffiát kapcsoltak le a rendőrök Nógrádban!”

A könnyen lelkesülő sajtóban rendszeresek a fentiekhez hasonló diadalmas híradások a drogellenes háború frontján aratott győzelmekről.

A cikkeket elolvasva aztán kiderül, hogy a „drogbáró” egy háromtagú marijuana-termesztő csapat vezetője, a “hatalmas” drogmaffiától pedig “csaknem egy kilogramm” különböző színű port és kristályos anyagot sikerült lefoglalni. 

Előfordul persze, hogy tényleg komoly mennyiségű és fajtájú kábítószer (heroin) lefoglalásáról olvasunk – ennek helyszíne azonban általában Nyugat-Európa.

Miképp tudnánk – a sikerpropagandán túllépve  – hiteles képet alkotni a drogellenes háború valódi eredményeiről?

Úgy, hogy megnézzük, mennyit sikerül megszerezni abból, amit a drogmaffia nem akar odaadni a rendőrségnek:

  • drágán előállítható, értékes heroin

  • sokmilliárdos drogprofit

  • a drogmaffia keresztapái

“Hogyan üldözzük a drogmaffiát?” bővebben

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Marian Cozma egyik gyilkosát a napokban csendben kiengedték a fogházból, az áldozat családja azonban a mai napig nem látott egy fillért sem abból az összesen 226 millió forintos kártérítésből, amit  különféle bíróságok ítéltek meg a halálra késelt sportoló hozzátartozóinak.

Marian Cozma édesapja kétségbeesésében már azzal is fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát a magyar konzulátus előtt  a család ügyvédje pedig azon kesereg, hogy hiába írja a végrehajtási kérelmeket, a hatóságok még a bűnügyi költséget sem tudták behajtani az elkövetőkön.

A bíróságok és a magyar állam egyéb hatóságai pedig sajnálkozva tárják szét a kezüket: a sokmilliós kártérítéseket kiszabtuk, azon nem tudunk segíteni, hogy a gyilkosok nem rendelkeznek megfelelő vagyonnal.

Ugyan mi haszna van az ilyen nagyvonalú ítéleteknek, ha már azok kiszabáskor tudni vagy sejteni lehet, hogy az áldozat sohasem fog megfelelő elégtételt kapni? Mivel lehetne rászorítani az államot, hogy ne csak a hangzatos szólamok szintjén álljon az áldozatok mellé, hanem garantálja káruk megtérülését?

“Marian Cozma családját cserbenhagyták” bővebben

Drogsziget Budapesten

A mélypont

Nem is olyan régen, Magyarországon területén létezett egy kisebb állam, melyben – a legfejlettebb nyugati országokat is lepipálva – legalizálásra került nemcsak a marihuána, de a legkeményebb drogok is.

A Hajógyári szigeten működő miniállam diszkóiban az Éjszaka Császáraként ismert Vizoviczki László és az általa fizetett rendőrök biztosították a kábítószer zavartalan árusítását, és gondoskodtak arról, nehogy felesleges razziák zavarják meg a fiatalok önfeledt kikapcsolódását.

A Hajógyári sziget közismert drogdiszkói EU szinten is a kábítószer turisták kedvelt úti céljává váltak, ezzel tovább öregbítve hazánk nemzetközi hírnevét.

Hát mi volt nem szeretni- vagy csodálnivaló ezen a fehérporos orrú Disneylanden? Hacsak nem az, hogy az önfeledt szórakozás közben bekábítószerezett fiatalok haltak meg, mentek tönkre egészségileg vagy pszichésen?

“Drogsziget Budapesten” bővebben

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Lehet-e túl drága az igazság?

VV Fanni holttestének keresése immár több, mint 300 millió forintot emésztett fel. Joggal vetődik fel a kérdés: van-e olyan ésszerű összeghatár, amelynél többet az adófizetők nem kívánnak költeni egy „átlagos” – tehát pl. a móri mészárláshoz  vagy egy sorozatgyilkossághoz nem hasonlítható – bűncselekmény felderítésére?

A celeb értékesebb, mint az átlagember?

Úgy tűnik, sokkal több emberi és anyagi erőforrást köt le egy eltűnt „celeb” felkutatása, mint egy átlagos halandóé. Ezáltal viszont értelemszerűen kevesebb erőforrás jut a „többiek” sérelmeinek kinyomozására, így sérül az “átlagember”  igazságszolgáltatáshoz, törvény előtti egyenlőséghez fűződő alapjoga.

“VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?” bővebben