Marian Cozma családját cserbenhagyták

Marian Cozma egyik gyilkosát a napokban csendben kiengedték a fogházból, az áldozat családja azonban a mai napig nem látott egy fillért sem abból az összesen 226 millió forintos kártérítésből, amit  különféle bíróságok ítéltek meg a halálra késelt sportoló hozzátartozóinak.

Marian Cozma édesapja kétségbeesésében már azzal is fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát a magyar konzulátus előtt  a család ügyvédje pedig azon kesereg, hogy hiába írja a végrehajtási kérelmeket, a hatóságok még a bűnügyi költséget sem tudták behajtani az elkövetőkön.

A bíróságok és a magyar állam egyéb hatóságai pedig sajnálkozva tárják szét a kezüket: a sokmilliós kártérítéseket kiszabtuk, azon nem tudunk segíteni, hogy a gyilkosok nem rendelkeznek megfelelő vagyonnal.

Ugyan mi haszna van az ilyen nagyvonalú ítéleteknek, ha már azok kiszabáskor tudni vagy sejteni lehet, hogy az áldozat sohasem fog megfelelő elégtételt kapni? Mivel lehetne rászorítani az államot, hogy ne csak a hangzatos szólamok szintjén álljon az áldozatok mellé, hanem garantálja káruk megtérülését?

“Marian Cozma családját cserbenhagyták” bővebben

Drogsziget Budapesten

A mélypont

Nem is olyan régen, Magyarországon területén létezett egy kisebb állam, melyben – a legfejlettebb nyugati országokat is lepipálva – legalizálásra került nemcsak a marihuána, de a legkeményebb drogok is.

A Hajógyári szigeten működő miniállam diszkóiban az Éjszaka Császáraként ismert Vizoviczki László és az általa fizetett rendőrök biztosították a kábítószer zavartalan árusítását, és gondoskodtak arról, nehogy felesleges razziák zavarják meg a fiatalok önfeledt kikapcsolódását.

A Hajógyári sziget közismert drogdiszkói EU szinten is a kábítószer turisták kedvelt úti céljává váltak, ezzel tovább öregbítve hazánk nemzetközi hírnevét.

Hát mi volt nem szeretni- vagy csodálnivaló ezen a fehérporos orrú Disneylanden? Hacsak nem az, hogy az önfeledt szórakozás közben bekábítószerezett fiatalok haltak meg, mentek tönkre egészségileg vagy pszichésen?

“Drogsziget Budapesten” bővebben

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Lehet-e túl drága az igazság?

VV Fanni holttestének keresése immár több, mint 300 millió forintot emésztett fel. Joggal vetődik fel a kérdés: van-e olyan ésszerű összeghatár, amelynél többet az adófizetők nem kívánnak költeni egy „átlagos” – tehát pl. a móri mészárláshoz  vagy egy sorozatgyilkossághoz nem hasonlítható – bűncselekmény felderítésére?

A celeb értékesebb, mint az átlagember?

Úgy tűnik, sokkal több emberi és anyagi erőforrást köt le egy eltűnt „celeb” felkutatása, mint egy átlagos halandóé. Ezáltal viszont értelemszerűen kevesebb erőforrás jut a „többiek” sérelmeinek kinyomozására, így sérül az “átlagember”  igazságszolgáltatáshoz, törvény előtti egyenlőséghez fűződő alapjoga.

“VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?” bővebben

VV Fanni – A letartóztatással is a gyanúsított jár jól!

A bíróság újra és újra meg fogja hosszabbítani a VV Fanni ügy gyanúsítottjának előzetes letartóztatását, és ha a holttest nem kerül elő, szinte bizonyos, hogy B. László még hosszú évekig „vizsgálati fogságban” fog maradni.

Ezzel azonban végül a gyanúsított fog jól járni: holttest hiányában végül maximum azért tudják majd csak elítélni, hogy a veszekedés hevében olyan sérülést okozott, amely Fanni halálához vezetett. Így a bírósági ítélethozatalról szabadon fog kisétálni, hiszen addigra az előzetes letartóztatás könnyített rezsimjében már leülte a halált okozó testi sértésért kiszabható 2-8 éves szabadságvesztés büntetést.

“VV Fanni – A letartóztatással is a gyanúsított jár jól!” bővebben

Megúszhatja a körúti robbantó?

A körúti robbantó önsorsrontó módon olyan bűntetteket (több hivatalos személy elleni emberölés kísérlete, terrorcselekmény előkészülete) gyűjtött palettájára, amelyek szinte garantálják, hogy hosszú-hosszú évtizedekig ne szívhasson szabad levegőt.

Egy kiút van a saját maga számára állított végzetes kelepcéből: ha sikerül meggyőznie bíráit, hogy elmeállapota miatt nem büntethető. Noha a publikum felvont szemöldökkel kíséri extrém tárgyalótermi előadását, eddig nem ugrotta meg azt a szintet, amivel  meggyőzhette volna a szakértőket arról, hogy nem felelős a bűntetteiért.

De mit is kellene védőjének bizonyítania ahhoz, hogy kóros elmeállapotra hivatkozással a körúti robbantó  megmenekülhessen a fegyháztól?

“Megúszhatja a körúti robbantó?” bővebben

VV Fanni – a hiányzó két nap rejtélye

A VV Fanni ügy gyanúsítottja  két végzetes hibát is elkövetett, aminek következtében a rendőrök rekordgyorsasággal elkapták őt.

 VV Fanni - a hiányzó két nap rejtélye

VV Fanni – a hiányzó két nap rejtélye

Ezek a súlyos hibák egyértelműen arra utalnak, hogy a cselekmény nem volt előre kitervelve, hanem az elkövető hirtelen felindulásból rontott Fannira, – akár féltékenységtől vezérelve, akár azért mert Fanni vissza akart táncolni egy tervezett közös üzlettől, amelyhez a szükséges pénz már ott is volt a lakásban. “VV Fanni – a hiányzó két nap rejtélye” bővebben

VV Fanni: A gyanúsított maga mutatta volna meg, hogy hol a holttest!

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

Ha a nyomozás a “többet ésszel, mint erővel” alkalmazza, az elkövető maga vezethette  volna az elrejtett holttesthez a zsarukat. A módszeren még csak gondolkodni sem kellett volna sokat, csak vetni egy pillantást a rendőrségi  múlt nem is olyan mély kútjába.

 Fanni red

Fanni, RTL
“VV Fanni: A gyanúsított maga mutatta volna meg, hogy hol a holttest!” bővebben

Mit tegyünk, ha zaklat, fenyeget az exünk? Intő jel a rákoskeresztúri gyilkosság!

 Vesd be a nehéztüzérséget!

Lehet-e hathatósan védekezni a vérig sértett, bosszúvágytól fűtött exek zaklatásával szemben? Sokan csak legyintenek: hiába szólok a rendőrségnek, nem foglalkoznak vele; azt mondják, majd abbahagyja, meg, hogy bizonyítékom sincs.

A legtöbben a legrosszabb taktikát választják: összeszorított foggal, csendben rettegve megpróbálják “kibekkelni” a nehéz időszakot.

A zaklató azonban olyan, mint a csótány: míg a sötétben egyre agresszívebb, a rá irányított reflektorfénytől menekül. A zaklatóval szemben nem szabad a fokozatosság elvét alkalmazni, türelmesnek lenni, újabb esélyt adni… nem, mindjárt a “nehéztüzérség”, a rendőrség bevetésével kell kezdeni. 

Ne válj áldozattá! BLikk Facebook
Ne válj áldozattá!

“Mit tegyünk, ha zaklat, fenyeget az exünk? Intő jel a rákoskeresztúri gyilkosság!” bővebben

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Ha nincs holttest, nem állapítható meg az emberölés VV Fanni ügyében?Szabadon kell engedni az előzetes letartóztatásban levő gyanúsítottat?

Ilyen és hasonló felvetések röppentek fel a napokban, mivel a rendőrségnek egyelőre nem sikerült megállapítani VV Fanni hollétét.

A “ha nincs holttest – nincs bűntett” szabálya nem utolsósorban az amerikai krimiknek köszönhetően lopózott be a köztudatba. És nem is alaptalanul, hiszen az angolszász precedensjog, a common law ezen jogelvére évszázadokon keresztül alapoztak ítéleteket. A common law ún. “bíró alkotta jog”, ahol nem törvényhozó testületek hoznak jogszabályokat, hanem a perek során gyakorlati problémákkal szembesülő bírók dolgozzák ki az alkalmazandó jogi megoldást, amely a többi bíróság számára kötelezően követendő precedenssé válik.

VVFanni emberölés védő
VV Fanni, RTL

“VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?” bővebben