Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Megtörténhet-e, hogy a rendőrség elit egységének kitüntetett nyomozói éveken át a maffiának dolgozzanak, még gyilkosságokat is elkövessenek a keresztapák megbízásából?

Sajnos, megtörténhet.

És az megtörténhet, hogy a korrupt zsarukat emiatt elkapják, és évtizedekre fegyházba zárják?

Igen, Amerikában ez is megtörténhet.

Sztárnyomozók

Louis Eppolito New York város rendőrségének kitüntetésekkel elhalmozott nyomozójaként, Steven Caracappa pedig az NYPD szervezett bűnözés elleni egységén belüli emberölési osztály egyik alapítójaként tett szert a testületen belül megbecsülésre és hírnévre.

A két sztárnyomozó azonban több évtizedes rendőri pályafutása során kettős életet élt, ugyanis legalább fél évtizeden keresztül nemcsak New York polgárait, hanem Anthony „Gázcső” Casso-t, a Lucchese maffiacsalád alvezérét is szolgálták és védték.

Casso a két rendőrt „személyes kristálygömbjének” nevezte, ugyanis bizton számíthatott arra, hogy értesítik a család ellen tervezett rendőri akciókról, az elhelyezett poloskákról, és a beépített titkos informátorokról.  Az igazán meghitt kapcsolatot azonban az alapozta meg, hogy a rendőrök a maffia-gyilkosságokban való részvételtől sem riadtak vissza.

Caracappa és Eppolito 1986-ban (NBC News)
Caracappa és Eppolito 1986-ban (NBC News)

A maffia bérgyilkosai

Az autójában fagylaltozó Casso-ra 1986 szeptemberében három fegyveres nyitott tüzet. A maffiavezér hat lövés érte, de e tudott menekülni egyközeli kínai étterem alagsorába, és ott elrejtőzni a támadók távozásáig. A környezete által egyöntetűen mániákus gyilkosnak elkönyvelt Casso bosszúja nem maradt el.

Anthony Casso 1989-ben (The New York Times)
Anthony Casso 1989-ben (The New York Times)

Eppolito és Caracappa a nyomozati iratokból megtudta, hogy a rendőrség kiket gyanúsít Casso megtámadásával. A két korrupt zsaru rendőri intézkedést színlelve elfogta a James Hyndell nevű elkövetőt, azonban őt nem a rendőrségre állították elő, hanem autójuk csomagtartójában egy garázsba szállították, ahol őt Casso hosszas kínvallatásnak vetette alá, majd megölte.

Casso másik merénylőjét Nicky Guido-nak hívták, és a két rendőr feladata lett, hogy lakcímét megállapítsák. Mivel a komputeres keresésnek nem voltak olyan virtuózai, mint az utcai intézkedésnek, egy olyan 26 éves fiú címét szerezték be, akinek semmi köze nem volt a maffiához, de balszerencséjére  szintén Nicky Guido-nak hívták. Casso emberei a fals információ alapján édesanyja háza előtt végezték ki Karácsony napján  az ártatlan fiút, aki éppen új autóját készült megmutatni egy rokonának.

A tévedésből megölt Nicky Guido (Daily Mail)
A tévedésből megölt Nicky Guido (Daily Mail)

A maffia-zsaruk legdurvább húzása az volt, amikor a John Gotti-nak „üzenni” kívánó Casso utasítására 1990 novemberében megölték Eddie Lino-t, a Gambino család egyik capo-ját. A két rendőr követte Lino Mercedesét, majd megkülönböztető jelzést használva egy elhagyatott környéken megállították, és igazoltatás közben kilenc golyót eresztettek belé.

Eddie Lino igazoltatás után (Photo By: /NY Daily News via Getty Images)
Eddie Lino igazoltatás után
(Photo By: /NY Daily News via Getty Images)

A maffiának maszekoló két rendőr havi 4000 dollár „fizetést” kapott Casso-tól, egy-egy bérgyilkosságért pedig legalább 50000 dollárt zsebeltek be.

Szerencse nélkül nem megy

A két zsaru maffiakapcsolatairól már szolgálati idejük alatt is keringtek pletykák; egy alkalommal még a belső elhárítás is vizsgálta Eppolitót, mivel egy maffia-házkutatás során olyan kicsempészett nyomozati iratokat találtak, amelyen ott voltak Eppolito ujjlenyomatai. Nem teljesen tisztázott módon azonban a páros mindezt megúszta, és 20 éves szolgálati idővel a hátuk mögött az 1990-es évek elején megkezdték jól megérdemelt nyugdíjas éveiket.

Szerencséjük ezen időszakban sem pártolt el mellőlük. „Gázcső” Casso-t 1993-ban elfogta az FBI, ő pedig úgy döntött, hogy bűnbánó maffiózóként a tanúvédelmi program menedékét választja. Amellett, hogy vallomásaiban több tucat gyilkosságot magára vállalt, nem mulasztotta el megemlíteni a neki dolgozó két korrupt zsaru viselt dolgait sem.  Eppolito és Caracappa szerencséjére Casso-t olyannyira szavahihetetlennek és kontrollálhatatlannak ítélték végül a hatóságok, hogy ő lett az egyetlen maffiafőnök, aki azzal dicsekedhet, hogy kirúgták a tanúvédelmi programból. Önként bevallott bűncselekményeiért 133 életfogytiglant kapott.

Eppolito és Caracappa nyugdíjas éveik helyszínéül Las Vegast választották, ahol családjaikkal egymás szomszédságában vásároltak házat. Eppolito színészként felbukkant Martin Scorsese Nagymenők című híres maffia filmjében, és David Lynch Útvesztőben-jében is.

A múlt árnyéka

A múlt aztán 2005-ben érte utól a sztárnyomozókat.  Egy sikerre vágyó ügyész csapatot szervezett a döglött ügyekként elkönyvelt Eddie Lino és James Hyndell gyilkosságokat jól ismerő ex-zsarukból és türelmes munkával fényt derítettek Eppolito és Caracappa maffiarendőri pályafutására.

Az egykori sztárrendőrök ellen (egyebek mellett)  nyolc gyilkosságban való részvétel, tanúk megfélemlítése, pénzmosás, drogügyletek emeltek vádat.

2009-ben Eppolito jogerősen életfogytiglan plusz 100 év, Caracappa életfogytiglan plusz 80 éves fegyházbüntetést kapott, és mindegyiküket több, mint négymillió dolláros pénzbüntetésre ítélte egy szövetségi bíróság. (Caracappa 2017-ben meghalt)

Nicky Guido halála után majd 30 évvel New York városa peren kívüli megegyezés alapján 5 millió dollár kártérítést fizetett a szülőknek.

Nemcsak ezt az egy kártérítést kellett kigazdálkodni a városnak a maffiazsaruk tevékenységének köszönhetően. Amikor ugyanis Louis Eppolito a rendőri fizetéséért dolgozott, azt is törvénytelenül tette. Eppolito vezette a nyomozást 1986-ban egy megfojtott 26 éves prostituált ügyében, és az általa beszerzett bizonyítékok alapján ítélte a bíróság a lány Barry Gibbs nevű volt fiúját.

Miután a nyugdíjas Eppolito Las vegas-i otthonában megtalálták az ügy illegálisan magánál tartott iratait, új vizsgálat indult.  Megállapították, hogy Eppolito jelentéseket hamisított, bizonyítékokat visszatartott, egy felismerő tanút megfenyegetett, a gyanúsítottat pedig megverte. Barry Gibbs 19 évet ült ártatlanul. Eppolito ezen „nyomozása” miatt New York rekordösszegű, 9.9 milliós kártérítést volt kénytelen fizetni Barry Gibbsnek.

Dr Györei Péter ügyvéd

Ajánlott írásaim:

A kutya, aki törvényt írt

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Michael Jackson: szexuális ragadozó vagy áldozat?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

20181217 Dr. Györei Péter ügyvéd, szakjogász.
Caracappa 2005-ben a bíróságon (Daily Mail)
Caracappa 2005-ben a bíróságon (Daily Mail)