Autóban égtek a gyermekek – vádemelés sem lett az ügyből

A két 20 hónapos ikerfiúcskát, Bryson és Bryden McDanielst édesapjuk 2021. szeptember 1-én – mint minden nap – elvitte a dél-karolinai Blythewood Sunshine House nevű bölcsödéjébe. Ezen a reggelen azonban egyszerűen elfelejtette leadni az ikreket az oviba, és a hátsó ülésre bekötött kicsikkel együtt hajtott tovább munkahelyére, ahol az autót a parkolóban hagyta.

A több, mint kilenc órán át a tűző napon hagyott autóban a hőmérséklet az 50 fokot is elérte, amit a kisfiuk szervezete már nem bírt elviselni, a hőkimerülés hosszas szenvedés után halálukat okozta.

Az édesapa munkája végeztével beült az autóba, és a bölcsihez hajtott, hogy felvegye az ikreket, ahol meglepetésére közölték vele, hogy a fiúk nincsenek ott. Szinte hihetetlen, de a gondatlan szülő csak ezt követően fedezte fel halott gyermekeit a kocsi hátsó ülésén.

A megrázó eset vizsgálata a napokban zárult le, és nem kis meglepetést okozott az eljáró sheriff, Leon Lott, amikor 2021. szeptember 22-i sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy az ügyészség nem fog vádat emelni a gondatlan édesapa ellen, mivel a kisfiúk halálát nyilvánvalóan nem szándékosan idézte elő a szülő, és gyermekei halála számára is óriási szenvedést okozott. A sheriff azt is megjegyezte, hogy az édesapa jelentős munkahelyi nyomás alatt állt, ez is hozzájárulhatott a „tragikus baleset”-hez. 

Leon Lott
Leon Lott sheriff bejelenti: nem lesz vádemelés

Hogyan zajlik ez nálunk?

Szimpatikus-e vagy sem ez a fajta – talán túlzóan is – humánus eljárás, ilyesmire nálunk Magyarországon nem kerülhetne sor. Az európai jogrendszerek kevésbé engedékenyek, és nem érik be pusztán a lelkifurdalás és bűnbánat terhével, mint büntetéssel.

A mi büntetőeljárási rendszerünkben általános szabályként még mindig az ún. officialitás elve érvényesül, ami megköveteli a hatóságoktól, hogy amennyiben bűncselekményre bukkannak, akkor az eljárást teljességében lefolytassák, egészen addig, amíg a bíróság kiszabja a jól megérdemelt büntetést.

Az amerikaihoz hasonló esetben azonban nálunk egészen bizonyos, hogy elkerülhetetlen a vádemelés, kiskorú veszélyeztetése de inkább gondatlan emberölés bűntette miatt.

Megjegyzem azért, hogy ez a méltányosságot kevéssé ismerően igazságosztó rendszer a totalitárius rendszerekben élte virágkorát, manapság azonban egyre több az olyan törvényi kivétel, amely lehetővé teszi, hogy az eljárás a teljes igazság feltárása – és a kemény büntetés kiszabása – előtt „elhaljon”. Ilyen például a vádalku intézménye, a kábítószer-használók mentesülése, a nyomozás próbaidőre való felfüggesztése, vagy a büntetővégzés, ahol a bíróság – az ügyész javaslatára – bizonyítás lefolytatása nélkül szab ki egy „kompromisszumos”, a remények szerint mindegyik fél számára elfogadható szankciót. Halált okozó cselekmény esetén azonban Magyarországon kevés az esély a bírósági tárgyalás elkerülésére.

Tegyük hozzá azért, hogy az ún. „forró autós” ügyekben megértőbbek a mi bíróságaink is, hiszen egy ilyen tragédia az „elkövető” életét is ketté töri. 2017-ban például jogerősen csak10 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönre ítélte az óbudai bíróság azt a házaspárt, akik a bécsi úti Shop Stop parkolójában hagyták másfél hónapos csecsemőjüket. Az igaz, hogy az ablakot néhány centire leengedve hagyták, de ez nem gátolta meg, hogy a baba a 28-30 fokos hőségben olyan látványosan rosszul legyen, hogy egy aggódó járókelő riassza a hatóságokat. Az is igaz, hogy hagytak a kocsiban egy ún. bébiőrt, amely a hangos sírást érzékelve 8 telefonhívást is indított, ezeket azonban a bolti zajban nem hallották meg a szülők.

Szomszédunkban a Nyitrai Járásbíróság csupán 2 éves – 2 évre felfüggesztett- szabadságvesztésre ítélt 2016-ban egy 57 éves férfit, aki bölcsöde helyett szintén a munkahelyére vitte, majd a hátsó ülésen felejtette két éves kislányát, aki a napon forró katlanná változott autóban elhalálozott.

Végletek

Végül megjegyzem, hogy azért Amerikát nem véletlenül nevezik a végletek hazájának, Oklahomában ugyanis alaposan megmértek egy nagymamát, aki Harrach városában található Kickapoo Casino-ban múlatta 2018 júliusának egy forró délutánját, miközben a gondjaira bízott 5 éves kisunokája a kaszinó parkolójában hagyott légkondi nélküli, zárt autó 32 fokos hőségében haldoklott. Az 50 éves Alana Jean Orr kiskorú veszélyeztetése és gondatlan emberölés elkövetése miatt 17 év börtönbüntetést kapott.

Igaz, hogy az ügy szövetségi szinten zajlott – tekintettel arra, hogy indián földön történt az elkövetés -, ahol könnyebben leesik néhány évtized, mint a helyi igazságszolgáltatás képlékenyebb terrénumán. 

Dr. Györei Péter ügyvéd

Ajánlott írásaim: 

„Inkább a halál, mint az iskola” – Ki a felelős a 16 éves vajai gimnazista haláláért?

A darnózseli hentes ítélete egy csapással zúzta szét a VV Fanni-gyilkosság vádlottjának reményeit

A pedofil milliárdos hálózata Magyarországig elért

Győri gyermekgyilkos: a végzetes szakvélemény

Miért baj, ha a bűnözők kártérítést kapnak?

A darnózseli hentes és a tökéletes bűntény

A Hableány tragédiája: felháborító koreai követelések

A “soroksári futónő” gyilkosa: 5 évvel ezelőtt kellett volna megfogni?

A kutya, aki törvényt írt

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?