VV Fanni: A gyanúsított maga mutatta volna meg, hogy hol a holttest!

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

Ha a nyomozás a “többet ésszel, mint erővel” alkalmazza, az elkövető maga vezethette  volna az elrejtett holttesthez a zsarukat. A módszeren még csak gondolkodni sem kellett volna sokat, csak vetni egy pillantást a rendőrségi  múlt nem is olyan mély kútjába.

 Fanni red

Fanni, RTL

 40 centi beton

2004-ben a rendőrök 40 centi beton alól szedették elő az egyik elkövetővel az akkor már 7 éve eltűntnek nyilvánított maffiafőnököt, Szlávy Bulcsút.  Nekik hogyan sikerült? Úgy, hogy a képbe került tettest nem fogták el azonnal, hanem ravaszul elhitették vele, hogy a rendőrség ismerheti a helyet, ahová Szlávy holttestét elrejtette. A folyamatos megfigyelés alatt tartott elkövetőt aztán csak akkor fogták el, egy garázsban a feltört 40 centis betonréteg alól előásta a Balaton egykori királyának földi maradványait.

Ehhez a  rendőri bravúrhoz kellett persze kellett az a kiváló nyomozói csapat is, amely a legendás  Kovács Lajos vezetésével kiötlötte és alkalmazta a zseniális trükköt.

Tegyük azért hozzá, hogy Szlávy Bulcsú eltűnése akkor már “döglött ügynek” számított, így a nyomozóknak nagyobb mozgástere nyílt a kreatív kísérletezésre. A VV Fanniéhoz hasonlóan elhúzódó, és a közérdeklődés reflektorfényében kissé megizzadó nyomozás esetén jelentős a nyomás a rendőrségen: minél előbb eredményt kell produkálni!  Ha kerül végre egy elkövető, akkor a rendőrség nem szívesen vállalja be a kreatív kelepceállítással járó kockázatokat, vagyis azt, hogy a szabadlábon hagyott elkövető újabb bűncselekményt követ el, meglóg, esetleg öngyilkos lesz. Ez esetben ugyanis megint csak a rendőrségnek kellene magyarázkodnia, hogy “miért hagyták futni” a bűnöst…

A VV Fanni nyomozásban ezért hát azonnal levadászták a trófeát, mégsem ülhetnek nyugodtan babérjaikon a nyomozók. A publikum érdeklődése ugyanis nem csillapodik: miért nincs meg az áldozat?

Ezért lett volna talán célszerűbb a teljes győzelem érdekében némi önmegtartóztatást tanúsítani…

Hozzáteszem gyorsan: karosszék-detektívként könnyű okosnak lenni, utólag kritizálni… Lehetséges, hogy a rendőrök azért csaptak le azonnal a  gyanúsítottra, mert a remények szerint még esetlegesen életben levő VV Fannit akarták megmenteni.

De tényleg: hogyhogy nem találják a holttestet?

Ez a tízezer dolláros kérdés!

Ha feltesszük, hogy a gyanúsított mozgása Budapesttől Siófokig, majd Dunaújvárosig rekonstruálható volt mobiltelefonja, illetve a használt autó GPS jelei alapján, akkor elvileg valahol ezen útvonal környezetében meg kellett volna már találniuk a rendőröknek a holttestet. A GPS jelek alapján az is megállapítható, hogy mely útvonalon haladt megállás nélkül az autó, és melyek azok a helyek, ahol hosszabban időzött, így földrajzilag számottevően leszűkíthető a kutatási terület.

Két magyarázat lehetséges arra, hogy a fentiek ellenére miért nincs meg még mindig a holttest. Lehetséges, hogy az elkövető a Dunába dobta a testet, és az megrekedt valahol a víz alján vagy egy távoli, kieső  partrészen. A másik elképzelhető magyarázat, hogy a gyanúsított utazása valamely pontján – legalábbis átmenetileg – hátrahagyta mind a gépkocsit, mind a mobiltelefonját, és egy másik járművel szállította VV Fanni holttestét arra a helyre, ahol aztán attól végleg megszabadult.

Dr. Györei Péter büntető ügyvéd

Ajánlott írásaim:

A kutya, aki törvényt írt

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Michael Jackson: szexuális ragadozó vagy áldozat?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

20181217 Dr. Györei Péter ügyvéd, szakjogász.