Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

Cristiano Ronaldo 2009. június 12-én, egy Las Vegas-i diszkó VIP részlegében ismerkedett meg az akkor 25 éves Kathryn Mayorgával. A hölgy egy barátnőjével, Ronaldo pedig sógorával és unokatestvérével érkezett a buliba. A csodacsatárnak volt mit ünnepelni: ezen a nyáron került a Manchester Unitedtől a Real Madridhoz 94 millió eurós rekordösszegért.

Ronaldo és Kathryn Mayorga Las Vegasban
Ronaldo és Kathryn Mayorga Las Vegasban

Hajnal felé a kis társaság úgy döntött, hogy az egész éjszakás bulizást Ronaldo Palms Place Hotel-beli, éjszakánként 1000 dollárba kerülő luxuslakosztályának jacuzzijában vezeti le.

Kathryn Mayorga állítása szerint Ronaldo előzékenyen fürdőruhát ajánlott neki, ám követte őt az öltözőhelyiségbe is, ahol az ágyra döntötte, és heves tiltakozása ellenére análisan közösült vele. „Könyörögtem, hogy hagyd abba. Soha életemben nem voltam még így megrémülve” – írta Mayorga később egy Ronaldónak címzett levelében.

Ronaldo szerint semmiféle erőszakra nem került sor, Mayorga az aktust követően csatlakozott a többiekhez a jacuzziban, Ronaldo pedig elment aludni.

Szép kilátások - jacuzzi a Palms Place Hotel lakosztályában
Szép kilátások – jacuzzi a Palms Place Hotel lakosztályában

Nyomrögzítés

Az mindenesetre tény, hogy Mayorga aznap délután szexuális bűncselekmény miatt bejelentést tett a Las Vegas-i rendőrségen, a rendőrök pedig kórházba vitték, ahol elvégeztek egy olyan speciális vizsgálatot, amelynek célja a nemi erőszak nyomainak rögzítése, illetve lefényképezése.

Mayorga részéről ez ésszerű húzás volt: az akkor hatályos nevadai törvények szerint ugyanis a nemi erőszak elévülési ideje 4 év volt; ha azonban az áldozat valamely hatóságnál bejelentést tett – még ha nem is indult meg a büntetőeljárás -, a későbbiekben időhatár nélkül kezdeményezhette az elkövető felelősségre vonását.

Ami Vegasban történik, az ott is marad?

Következő lépésként Mayorga ügyvédje 2009 júliusában kapcsolatba lépett Ronaldo jogi képviselőivel, akik – legalábbis akkor úgy tűnt – visszautasíthatatlan ajánlatot tettek a hölgynek. A peren kívüli megegyezés érdekében Ronaldo fizetett 375 000 dollárt (egyhavi keresetét a Real Madridnál) Mayorga pedig ennek fejében szigorú kötelezettségeket vállalt. A kilenc ügyvéd által összekalapált egyezség szerint a hölgy még családtagjainak sem említhette meg afférját Ronaldóval, sajtóérdeklődés esetén pedig szó nélkül faképnél kellett hagynia az újságírót. (A megegyezés iratait a Football Leaks portál már tavaly kiszivárogtatta a Der Spiegelnek, azonban akkor talán azért nem vert fel nagy port az ügy, mivel a szerződő felek valódi nevét csak az ügyvédek ismerték, Mayorga pedig akkor még nem állt szóba  a sajtóval)

Ez a kialakult status quo látszik most megváltozni, ugyanis Kathryn Mayorga polgári pert indított a Ronaldóval kötött megállapodás érvénytelenségének megállapítása érdekében. A perindításhoz valószínűleg hozzájárult – amellett, hogy esetleg elfogyott a pénz – az elmúlt évek MeToo mozgalma, különösen pedig az amerikai ikonnak számító Bill Cosby ügye, akit 80 évesen küldtek börtönbe egy 14 évvel ezelőtti szexuális erőszak miatt. Cosby ügye vezetett oda, hogy Nevada 20 évre módosította a nemi erőszak bűntett elévülési idejét.

Ronaldo esetében azért – egyelőre – nincs szó börtönről, hanem polgári eljárásban követelt anyagi kárpótlásról a Kathryn Mayorga által elszenvedett megpróbáltatásokért. Azonban az a nyitva álló lehetőség, hogy Mayorga magánindítványára bármikor megindulhat egy büntetőeljárás is – Nevadában a nemi erőszak büntetése minimum 10 év-, valószínűleg megfelelő ösztönzést jelent Ronaldo számára, hogy (ismét) megtalálja a mindkét fél számára kielégítő megoldást.

Dr Györei Péter büntető ügyvéd

Ajánlott írásaim:

A kutya, aki törvényt írt

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Michael Jackson: szexuális ragadozó vagy áldozat?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

20181217 Dr. Györei Péter ügyvéd, szakjogász.
Ronaldo és Mayorga
Ronaldo és Mayorga