Michael Jackson: szexuális ragadozó vagy áldozat?

Michael Jackson 1989-ben „elcsábított” egy hét éves kisfiút, akivel aztán több, mint fél évtizeden át szexuális kapcsolatot tartott fenn. Jackson perverz játékokra tanította, alkoholra szoktatta, sőt „összeházasodott” vele egy titkos ceremónia keretében. Ezt állítja a nagy port felvert „Neverland elhagyása” című dokumentufilmben az egykori kisfiú, a ma 37 éves Wade Robson. A férfi egyébként saját jogon is hírnévre tarthat igényt: elismert hip-hop táncművészként ő koreografálta az N’Sync fiúcsapat és Britney Spears előadásainak táncbetéteit.

Az ausztrál kisfiú már öt évesen sikert aratott egy Brisbane-i táncversenyen: itt találkozott először Michael Jacksonnal, akinek meghívására családjával együtt rendszeres látogatója lett a popsztár Neverland nevű kaliforniai „meseházának”, majd 1991-ben édesanyjával és nővérével végleg Los Angelesbe költöztek.

Álomország fénykorában
Álomország fénykorában (Daily Mail)

Wade – aki többé-kevésbe beleszeretett „Michael bácsiba”  – itt szembesült csalódottan  azzal, hogy nem ő az egyetlen az egyetlen kisfiú, akivel Jackson megosztja ágyát; hónapokig kellett várnia arra, hogy bálványával találkozhasson, mert a popsztár folyamatosan bővítette kis barátainak körét. Rendszeresen előfordult, hogy Michael ágyában többen játszottak, filmet néztek együtt, de éjszakára csak az éppen aktuális kedvenc maradhatott. Wade korán megismerte a féltékenység és elhagyatottság fájdalmas érzését.

A későbbi eljárások során Michael Jackson sem tagadta, hogy szeret együtt aludni kisfiú-barátaival; erről a szülők is tudtak, akik – egyfajta kollektív vakságban szenvedve – meggyőzték magukat, hogy nincs semmi kivetnivaló abban, hogy gyermekük egy felnőtt férfivel tölti az éjszakát.  Azt azért Wade édesanyja is észlelte, hogy – ahogy fia és Jacko kapcsolata elmélyült – a szülők szálláshelye egyre távolabb került a királyi hálószobától.

A dokumentumfilm másik fő szereplője a Jacksonnal egy híres 1987-es Pepsi reklámban gyerekként együtt szereplő James Safechuck, aki állítása szerint szintén éveken át volt Jacko „legjobb barátja”. („Engem kerestél?” –  kérdezi a tv reklám slusszpoénjaként Jacko az öltözőszobájába titokban beosonó kisfiút…)

Wade és James azért sem beszélt sokáig még szüleinek sem a történtekről, mert Jackson meggyőzte őket, hogy mindannyian börtönbe kerülnek, ha valami kitudódik.

Az első felvonás

Akadtak azonban, akik nem hallgattak; a szellemet nem lehetett örökké a palackban tartani. Először a 13 éves Jordan Chandler édesapja lépett nyilvánosság elé 1993-ban a pedofil vádakkal– miután több hónapnyi titkos alkudozás során a sztár képviselői nem kínáltak számára elfogadható „kárpótlási” összeget. A feljelentés szerint Jackson ez esetben is szokásos sémája szerint járt el: Chandlerékkel úgy összebarátkozott, hogy otthonukban már szinte családtagnak számított, majd az édesapát fokozatosan kiszorította a „bizalom köréből”, ahol csak a kisfiú és a Jacksonban vakon hívő édesanya és lánytestvér kapott helyet. (Wade Ausztráliában maradt apja és  Jordy Chandler édesapja is öngyilkos lett néhány évvel a család és Michael Jackson egymásra találását követően.)

Áruló a családban

Jelentkezett egy valószínűtlen szövetséges is Chandlerék oldalán: a családtól elhidegült LaToya Jackson egy MTV interjúban a következőképp kelt ki az általa is pedofilnak tartott testvére ellen: „Nem tudok és nem is akarok hallgatni a kisgyerekekkel szemben elkövetett bűneiről. Felejtsék már el, hogy egy szupersztárról, egy ikonról van szó. Ha bármely más 35 éves férfiről hallanák, hogy kisfiúkkal alszik, nem hiszem, hogy megkedvelnék az illetőt”.

A Birodalom visszavág

Michael Jackson tábora sem válogatott az eszközökben. Feljelentették Jordan Chandler apját zsarolás miatt, a tárgyalásokkal pedig a hollywoodi sztárok számára „intézőemberként” eljáró sztár-magánnyomozót, Anthony Pellicano-t bízták meg. (Pellicano tárgyalási stílusára talán következtetni lehet abból, hogy 2008 óta szövetség börtönben ül lőfegyverrel és robbanóanyaggal visszaélés, illegális lehallgatás, zsarolás bűncselekmények elkövetése miatt.)

Anthony Pellicano a hollywoodi magándetektív
Anthony Pellicano a hollywoodi magándetektív (The Guardian)

Noha az ügyben rendőrségi nyomozás is indult, mind a büntetőeljárás, mind a polgári perkezdeményezés „elhalt”, miután Michael Jackson 20 millió dollár körüli összeget fizetett egy peren kívüli megállapodás keretében. (Ebből 15 millió egy Jordan javára létrehozott alapítványba került, 1,5 – 1,5 milliót kaptak a szülők, 5 milliót pedig a család ügyvédje tett zsebre.)

A botrányba azonban a művész is beleroppant: a Dangerous turnét „kimerültség” okán félbe kellett hagynia, több egyéb üzleti veszteség mellett pedig a Pepsi is felmondta tíz évre szóló reklámszerződésüket.

Kalifornia Állam Népe Michael Joe Jackson ellen (The People of the State of California v. Michael Joe Jackson)

A megrázkódtatás azonban nem tántorította el Jacksont a pizsamapartik folytatásától; ennek aztán meg is lett a jutalma; 2004-ben kiskorú sérelmére elkövetett szexuális visszaélés miatt immár bírósági szakba is eljutó büntetőeljárás indult ellen. A biztosítékot az „Élet Michel Jacksonnal” című dokumentumfilm verte ki, amelyben a sztár hosszasan ecseteli gyermekekkel való együttalvásainak ártatlan mivoltát.

A vád koronatanúja egy Garvin Arvizo nevű fiú volt, akit 13 éves korábban súlyos betegséggel diagnosztizáltak, és ezt követően hívta meg őt és családját Michael Jackson Álomországba. A fiú vallomása szerint vendéglátója alkoholt adott neki, majd közös önkielégítésre vette rá.

A nyomozást ugyanaz a Tom Sneddon kerületi ügyész vezette, aki már az 1993-as vizsgálat során is megalázta Jacksont azzal, hogy meztelen fényképezkedésre kötelezte, annak megállapítása céljából, hogy nemi szerve megfelel-e a tanúk által leírtaknak. (Jackson az utált ügyészt azzal jutalmazta, hogy D.S. címmel írt róla egy nem túl hízelgő szövegű dalt a HIStory albumra)

Esküdt ellenség: Tom Sneddon ügyész
Esküdt ellenség: Tom Sneddon ügyész (Daily Mail)

A védőügyvédek olyan tanúk – köztük a Reszkessetek betörők-ből ismert Macaulay Culkin – felvonultatásával kívánták cáfolni a vádat, akik arról nyilatkoztak, hogy nem zaklatta őket Michael Jackson. A taktika sikeresnek bizonyult, az esküdtszék felmentette a vádak alól.

Mondani sem kell, hogy a jogi hercehurca azért megviselte a művész idegeit: előfordult, hogy jelentős késéssel, pizsama-alsóban és papucsban jelent meg a bíróságon.

Pizsamában a bíróságra
Pizsamában a bíróságra (The Guardian)

A Jacksont védő tanúk sorában 2005-ben ott volt az a Wade Robson is, aki a Leaving Neverland egyik főszereplőjeként most már arról beszél, hogyan zaklatta őt éveken keresztül a popsztár. Akkori hallgatását – és hamis tanúzását –  egyfajta Stockholm-szindrómával magyarázza: őszintén szerette Michaelt, és nem akarta, hogy az börtönbe kerüljön.

Wade Robson 2005-ben távozóban a bíróságról - ekkor még Michael Jackson mellett tanúskodott
Wade Robson 2005-ben távozóban a bíróságról – ekkor még Michael Jackson mellett tanúskodott

Azóta úgy tűnik, kihűlt a szeretet: a fiúk felnőttek, és valamiféle elégtételt szeretnének. Annak ellenére, hogy elismerik, hogy Michael Jacksontól rengeteg segítséget kaptak, azt is érzik, hogy lelki sérülések sohasem fognak begyógyulni.

Too Big To Fail

Michael Jacksonnal ugyanaz a helyzet, mint a 2007-es gazdasági válság idején az óriásbankokkal; túl nagyok voltak ahhoz, hogy megbukhassanak. Michel Jackson ma is egy sok milliárd dolláros iparág, amelynek megszüntetése gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Más volt a szituáció például  a Lostprophets nevű együttessel, amelynek pedofil botránya után lehetséges volt a damnatio memoriae; a pusztán 3,5 millió eladott albummal rendelkező együttes kollektív emlékezetből való törlése még megoldható volt; egy Michael Jacksonhoz hasonló kolosszus zenéjének törvényen kívülivé tétele megoldhatatlan.

Tegyük hozzá, Michael Jacksont egyszerűen nem tud elbukni; sokmilliós rajongótáborának jelentős része a pedofil vádaskodások viharában is szilárdan elutasított minden olyan állítást, amely a szeretett lényt – és ezzel együtt a rajongó lényének egy részét – a gonosz birodalmába száműzné.

Nyílt színen rejtőzködve

Az effajta kognitív disszonanciáról – azaz a hitünkkel ellenkező valóság figyelmen kívül hagyásáról – beugorhat még  a hazánkba kevésbé ismert, de Nagy Britanniában népszerű Jimmy Saville esete. Az egykori ifjúsági lemezlovas, majd gyermek-kívánságműsor vezető jótékonyságáról, beteg gyerekeket segítő munkájáról is híres volt. Ma viszont leginkább amiatt hírhedt, hogy 1950 és 2009 között több száz gyermeket és felnőttet erőszakolt meg számos angliai kórházban, ahol „segítő” munkáját végezte.

A gonosz varázs, jellemző módon, csak Saville halála után tört meg; addig az országszerte garázdálkodó szexuális ragadozó pénze, befolyása, az áldozatok megfélemlítése és félelme a megszégyenüléstől, valamint a hatóságok bátortalansága megakadályozta az igazság kiderülését. A ragadozó láthatatlanságának ugyanilyen fontos oka volt, hogy a Jimmy Saville-t évtizedeken át szeretettel a szívébe záró publikum nem akart és nem is tudott egyenlőségjelet tenni a szeretett lény és a megtestesült gonosz közé.

Rendben, akkor Jacko szörnyeteg volt vagy sem?

A végső verdikt még nem lett kimondva (bíróság által), de a kibontakozó kép nem rokonszenves. A további „tényfeltárásban” rejlő üzleti potenciál miatt a nagyközönség valószínűleg arra ítéltetett, hogy az elkövetkező években a teljes igazságot megismerje… az utolsó keserű cseppig.

Térjünk a lényegre: ki kicsodát fog perelni, és mennyi pénzért?

A Leaving Neverland filmben szereplő Wade Robson és James Safechuck duó már 2014-ben 1,6 milliárd dolláros kártérítést követelt Michael Jackson hagyatékából, de keresetüket a bíróság elkésettként elutasította, mivel ilyen igénnyel csak a Jackson halálát követő egy éven belül léphettek volna fel. Számukra még mindig nyitva áll annak lehetősége, hogy a hagyatékból részesedő személyekkel szemben indítsanak pert.

A Jackson család már a Leaving Neverland széleskörű bemutatása előtt kártérítési pert indított, és nem pazarolták idejüket a kis halakra; a filmet gyártó HBO-tól követelnek 100 millió dollárt, arra hivatkozva, hogy a tévécsatorna megszegett egy 1992-es szerződést, amelyben –Michael Jackson bukaresti koncertjének közvetítése érdekében – vállalták, hogy nem tesznek közzé Jackson jó hírnevét sértő állításokat.

Epilógus

Álomországnak immár majd másfél évtizede nincs igazi gazdája. A ranch 100 alkalmazottját elbocsátották. Az állatkert lakóit az ország különböző helyein található állatmenhelyekre és állatkertekbe szállították. A vidámpark hullámvasútjai és járgányai vándorcirkuszokhoz kerültek.

Büntetőperében való felmentését követően Michael Jackson elhagyta az Egyesült Államokat, és évekig Bahreinben, Dubaiban, valamint Írországban élt.

Neverland-be soha többé nem tért vissza.

Michael Jackson egykori magánkertje
Michael Jackson egykori magánkertje (C. Herman)

Dr Györei Péter büntető ügyvéd

Ajánlott írásaim:

A darnózseli hentes és a tökéletes bűntény

A Hableány tragédiája: felháborító koreai követelések

A kutya, aki törvényt írt

A “soroksári futónő” gyilkosa: 5 évvel ezelőtt kellett volna megfogni?

VV Fanni halála és a Durst-védelem

Házkutatás bírói engedély nélkül? Magyarországon ezt is lehet!

VV Fanni: Megér az igazság 300 milliót?

Miért ölte meg magát a 17 éves magyar szépségkirálynő?

Marian Cozma családját cserbenhagyták

Drogsziget Budapesten

Autós rodeo Fiat Puntóval: Így győzött az igazság a Rezesova ügyben

Miért ugrott a halálba a Lánchídról az angol arisztokrata?

Korrupt rendőrök a maffia zsoldjában

Hogyan üldözzük a drogmaffiát?

Taktikai hiba a VV Fanni nyomozásban?

VV Fanni esete – ha nincs holttest, nincs bűncselekmény?

Igazságos volt-e a Viszkis Rabló büntetése?

Ronaldo börtönbe mehet nemi erőszakért?

20181217 Dr. Györei Péter ügyvéd, szakjogász.

Michael Jackson és James Safechuck
Michael Jackson és James Safechuck